Dla rodziców

Prezentacja psychologa – do pobrania- moje dziecko i jego potrzeby

Prezentacja psychologa – do pobrania- funkcjonowanie i rozwój dziecka

POBIERZ: Regulamin rekrutacji (PDF)

___________________________________________________________________

 Dofinansowanie do pobytu w żłobku. Rodzicu, złóż wniosek

 

1 kwietnia br. weszło w życie nowe rozwiązanie dla rodzin z małymi dziećmi, czyli dofinansowanie do pobytu dziecka w żłobku, klubie dziecięcym lub u dziennego opiekuna. To nawet 400 zł miesięcznie dla tych dzieci, które nie otrzymują rodzinnego kapitału opiekuńczego. By płacić mniej za opiekę, rodzic musi złożyć odpowiedni wniosek.

 

Wsparcie rodziców w łączeniu życia rodzinnego z pracą to cel przyświecający zarówno wchodzącemu w życie 1 kwietnia br. dofinansowaniu do pobytu dziecka w żłobku, klubie dziecięcym lub u dziennego opiekuna, jak również działającemu już od początku roku rodzinnemu kapitałowi opiekuńczemu.

Przypomnijmy. Rodzinny kapitał opiekuńczy przysługuje na drugie i każde kolejne dziecko w rodzinie, o ile spełni ono kryterium wieku – od ukończenia 12. do 35. miesiąca życia. To 500 złotych miesięcznie przez dwa lata lub tysiąc złotych miesięcznie przez rok – w sumie nawet 12 tys. zł. Pieniądze wypłacane są rodzicom i oni sami decydują, na co je przeznaczyć.

Dofinansowanie np. do żłobka. Dla kogo?

– Dla rodziców tych dzieci, które nie otrzymują rodzinnego kapitału opiekuńczego – czyli np. pierwszych i jedynych w rodzinie, a także młodszych lub starszych, niż przewiduje kryterium wieku – przygotowane zostało inne rozwiązanie. To dofinansowanie do pobytu dziecka w żłobku, klubie dziecięcym lub u dziennego opiekuna. To maksymalnie 400 zł miesięcznie.

Dofinansowanie wynosi maksymalnie 400 zł miesięcznie – ale nie więcej, niż rodzic płaci za opiekę, z uwzględnieniem dotacji z budżetu gminy, środków unijnych i przyznanych przez podmiot prowadzący zniżek, ale bez wyżywienia.

Jeżeli ta opłata wynosi mniej, to dofinansowanie również będzie odpowiednio mniejsze. Jeżeli więcej – wówczas wyniesie ona właśnie 400 zł.

Rodzicu, złóż wniosek

Jeżeli rodzic lub opiekun chce otrzymać takie dofinansowanie – musi złożyć odpowiedni wniosek.

Można to zrobić od 1 kwietnia br. drogą elektroniczną za pośrednictwem:

  • portalu Empatia Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej,
  • Platformy Usług Elektronicznych ZUS,
  • bankowości elektronicznej.

.

Przyjmowaniem wniosków o dofinansowanie, ich rozpatrywaniem oraz przekazywaniem środków zajmuje się Zakład Ubezpieczeń Społecznych. Cały proces odbywa się w formie elektronicznej.

___________________________________________________________________

 

Planowaniem i organizacją żywienia zajmuje się intendent zgodnie z procedurą HCCP.

PROCEDURA PRZEKAZYWANIA KONSUMENTOM INFORMACJI NA TEMAT ŻYWNOŚCI

                                                           na podstawie

       ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

z dnia 25 października 2011 r.

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

(Dz.U.UE L Nr 304.18 z dnia 22 listopada 2011 r – załącznik II)

1.W Żłobku Samorządowym nr.6 w Wałbrzychu – przy ul .Hetmańskiej 5 wprowadza się sposób informowania rodziców o substancjach i produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji poprzez zamieszczenie na stronie internetowej żłobka oraz tablicy ogłoszeń wykazu tych substancji.

2.Informacje o wykorzystanych produktach do przygotowanych w danym dniu posiłków dla dzieci można uzyskać życzenie rodzica u intendenta żłobka.

 

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień,

owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

  1. a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
  2. b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
  3. c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
  4. d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu

etylowego pochodzenia rolniczego;

  1. Skorupiaki i produkty pochodne;
  2. Jaja i produkty pochodne;
  3. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  4. a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub

karotenoidy;

  1. b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  2. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  3. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  4. a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
  1. b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego

octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia

sojowego;

  1. c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  2. d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia

sojowego;

  1. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
  2. a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu

etylowego pochodzenia rolniczego,

  1. b) laktitolu;
  2. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana),

orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki

pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia

excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy

Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów

wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego

pochodzenia rolniczego;

  1. Seler i produkty pochodne;
  2. Gorczyca i produkty pochodne;
  3. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  4. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr

w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej

bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie

z instrukcjami wytwórców;

  1. Łubin i produkty pochodne;
  2. Mięczaki i produkty pochodne.

—————————————————————————————————————————————————

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały